Krappe arbeidsmarkt voor Audit, Risk en Finance?

De arbeidsmarkt voor (IT) Audit, (IT) Risk en Finance professionals is ‘booming’ en 1 ding is duidelijk: de professional is aan zet!  Dit betekent dat de ‘candidate experience’ nog belangrijker wordt; wat waardeert een kandidaat en hoe zorg je ervoor dat hij of zij voor jouw organisatie kiest? Wij delen onze ervaringen en tips in deze blog.

Houd het kort!

Wij spreken dagelijks (IT) Audit, (IT) Risk en Finance professionals die actief of passief op zoek zijn naar een nieuwe baan. En wij zijn niet de enigen: professionals worden steeds vaker benaderd en zijn vaak in meerdere sollicitatieprocedures verwikkeld.

Wachten met het inplannen van een gesprek tot na de vakanties is in de huidige markt geen goed idee; dan is de kandidaat al met jouw (en onze 😉) concurrent in gesprek. Een zorgvuldig proces is uitermate belangrijk, maar zorgvuldigheid hoeft niet lang te duren. Combineer bijvoorbeeld gesprekken of plan ze direct achter elkaar.  Koppel de kandidaat zo snel mogelijk na het gesprek de uitkomsten terug en plan vervolggesprekken direct in. Dit verkleint de kans dat de professional voor een andere job kiest terwijl hij met jou in gesprek is!

Wees transparant

Het proces moet niet alleen snel maar ook transparant zijn. Hoe meer informatie je deelt over de positie binnen jouw team, des te aantrekkelijker wordt het voor een professional om te solliciteren. Een goed geschreven vacaturetekst waarin duidelijk staat uitgelegd welke verantwoordelijkheden bij de rol horen, hoe het team eruit ziet en met welke stakeholders je samenwerkt is een hygiëne factor. Wees open over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Onderzoek leert dat mensen veel sneller interesse tonen in een positie wanneer het salaris staat vermeld.

Bied flexibiliteit

Salaris is (gelukkig) niet het enige dat telt. Tijdens deze corona pandemie zijn we meer vanuit huis gaan werken en het flexibele werken bevalt de meesten van ons goed. Volledig werken op kantoor zal in de toekomst geen realiteit meer zijn. Wanneer je als werkgever vasthoudt aan het werken-op-kantoor model en mensen dus niet de flexibiliteit biedt die voor hen belangrijk is, kiezen ze niet voor jouw organisatie. Zo simpel is het.

Geef inzicht in werkcultuur

Een van de meest genoemde missing links in een vacatureomschrijving of tijdens interviews is het gebrek aan inzicht in de organisatiecultuur. Professionals zijn op zoek naar een werkomgeving die aansluit bij hun professionele normen en waarden. Cultuur blijft een ontastbaar begrip, maar door te vertellen over jullie groeiambities, waarden, manier van samenwerken en leiderschapsstijl maak je het al een stuk duidelijker en meer tastbaar.

Denk aan alternatieven

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het bijna onvermijdelijk dat je langer op zoek bent naar de juiste professional. Soms is hier geen tijd voor omdat er onderwerpen zijn die snel moeten worden opgepakt. Naast dat het in de huidige markt een must is geworden om creatief met functie-eisen om te gaan en de zoektocht naar het schaap met de 5 poten los te laten, zien we dat organisaties steeds vaker voor een interim oplossing kiezen. Met het inhuren van een interim professional kun je het werk gewoon laten doorgaan terwijl je op zoek gaat naar een nieuwe collega. Deze snelle korte termijn oplossing zorgt er bovendien voor dat je niet overhaast een lange termijn verbinding aangaat die uiteindelijk niet succesvol blijkt.

Selecteer de juiste recruitment partner

Tijdens het sollicitatieproces geef je als organisatie al jouw visitekaartje af. Wanneer je een bureau om hulp vraagt, bedenk dan dat deze partij jouw visitekaartje afgeeft; zij hebben het eerste contact met een kandidaat.

Wij hebben een achtergrond in Audit, Risk & Finance en begrijpen dus precies wat jouw afdeling doet en welke professional jij zoekt. Onze achtergrond helpt ons jouw verhaal goed over te brengen op kandidaten en hen te enthousiasmeren.

Ook bieden wij een cultuur scan aan waarmee je jouw afdelingscultuur in kaart kunt brengen. Omdat professionals in ons netwerk dezelfde cultuur scan maken, zien zij direct hoe zij matchen met de werkcultuur binnen jouw afdeling! Dit helpt jullie om een meer weloverwogen keuze voor elkaar te maken.

Interesse om eens met ons door te praten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via selvi@talentinn.nl

Cheers!

Ilona, Claudia & Selvi

Krappe arbeidsmarkt voor Audit, Risk en Finance?